8. marec 2021

Nových bytov je v Bratislave stále málo, tento rok zmenu neprinesie

Autor HERRYS
Nových bytov je v Bratislave stále málo, tento rok zmenu neprinesie

Bratislavský trh s novostavbami je pre developerov najväčším trhom. Avšak v hlavnom meste, rovnako ako aj na celom Slovensku, je už niekoľko rokov výrazný nedostatok nových bytov. Pandémia počas minulého roka neznížila záujem o kúpu nových nehnuteľností. Naopak, dobré úverové podmienky podporovali vlani záujem o nehnuteľnosti nielen pre vlastné bývanie, ale zvyšovali záujem ľudí aj o nákup investičných bytov. A rovnaký trend očakávajú realitní experti aj tento rok, keďže bankový sektor novým realitným projektom verí. Nízka ponuka novostavieb a vyšší záujem tak podporia ďalší nárast cien novostavieb.

Novostavieb bolo vlani stále málo

Po celý rok 2020 bola situácia na trhu s bratislavskými novostavbami rovnaká. Dopyt zo strany budúcich majiteľov bol stále vyšší ako ponuka zo strany stavebných spoločností a developerov. Tento trend je na bratislavskom trhu známy už niekoľko rokov. „Pozitívne však môžeme hodnotiť koniec minulého roka, keď posledný štvrťrok priniesol napriek pretrvávajúcej pandémii najviac nových bytov v porovnaní s ostatnými obdobiami roku 2020,“ hovorí Filip Žoldák, zakladajúci partner realitnej kancelárie HERRYS, ktorá detailne sleduje vývoj na trhu s novostavbami v hlavnom meste.

Menej bytov ako v minulom roku pribudlo za posledné obdobie len v roku 2018 a predtým v roku 2012. Malá ponuka nových bytov je na trhu dlhodobý stav a ročne pribudne priemerne dva a pol tisíca nových nehnuteľností. Situácia tak neodráža skutočnú potrebu zo strany ľudí.

Ak sa podrobne pozrieme na posledný štvrťrok minulého roku, pribudlo v ňom o 200 bytov viac ako pred rokom a o rovnaké množstvo nehnuteľností bola väčšia aj ponuka. Celkovo bolo na konci minulého roku v Bratislave voľných takmer 2000 bytov. Najviac voľných novostavieb bolo v Ružinove.

Klesajúci trend v ponuke sa pravdepodobne nezastaví ani tento rok a pomer dokončených bytov v novostavbách ostane na historickom minime.

Záujemcov je stále dosť

Počas celého minulého roku dopyt kopíroval ponuku. Okrem nových projektov na trhu podporili predaj nehnuteľností aj pozitívne vyhliadky na trhu, ako aj chýbajúca dostatočná alternatíva v podobe ponuky starších bytov. „Ak sa pozrieme na rezidenčné projekty, ktorých predaj sa začal v poslednom kvartáli minulého roku, dnes majú vypredaných takmer 40 percent bytov,“ hovorí Filip Žoldák. Aj napriek pozitívnej zmene však trh zaznamenal medziročný pokles predaných bytov o  takmer 35 percent. Menej bytov ako v roku 2020 sa predalo naposledy v roku 2012.

Ceny rástli a ďalej porastú


Aj napriek tomu, že rast cien spomaľoval, celoročne vzrástli ceny nových nehnuteľností v Bratislave o viac ako 11 percent. „Cena za jeden meter štvorcový v novostavbe sa tak vlani zvýšila o viac ako 300 eur bez dane z pridanej hodnoty. Môžeme očakávať, že v tomto roku bude rast cien naďalej pokračovať,“ hovorí Filip Žoldák.

Len za posledný štvrťrok 2020 vzrástla cena za meter štvorcový v bratislavských novostavbách z 2 876 na 2 913 eur bez DPH. Najviac si noví záujemcovia zaplatili v Starom Meste (3 648 eur/ m2 bez DPH) a v Ružinove (3 019 m2 bez DPH). Vysoké ceny v týchto mestských častiach sú dané najmä lokalitou a rozšírenou ponukou.

Tí, ktorí stále váhajú s kúpou novej nehnuteľnosti, čaká tento rok rovnaká správa ako za posledné obdobie. Nové projekty v atraktívnych častiach Bratislavy spôsobia ďalší nárast priemernej ceny. Ide najmä o nové centrum hlavného mesta v okolí budúcej autobusovej stanice, kde k existujúcim projektom pribudli koncom roka stovky nových bytov. Ohlásený začiatok výstavby má nový projekt Metropolis a na rozhodnutie úradov čaká ďalší rezidenčno-administratívny projekt na rohu Košickej a Landererovej ulice. 

Rastúce ceny na Slovensku spolu s dostupným a výhodným financovaním podporujú záujem ľudí o novostavby. A to nielen pre vlastné bývanie, ale dá sa predpokladať, že v nasledujúcom období bude rásť aj počet investične kúpených bytov. „Na trhu vidíme, že banky rezidenčným projektom stále veria a predpokladáme, že aj naďalej budú, čo pozitívne podporí trh s novostavbami,“ uzatvára Filip Žoldák.